Acupunctuur bij acne

Veel mensen hebben tijdens hun puberteit last van acne. Bij de meeste mensen gaat na de puberteit de acne weer weg. Helaas is dat niet bij iedereen het geval. Heb jij last van acne en ben je benieuwd of acupunctuur acne kan verminderen? Je leest hier meer over de effecten van acupunctuur bij acne.

Wat is acne?

Bij acne zijn de talgklieren in de huid ontstoken. Door de ontstekingen ontstaan er puistjes en zwellingen in de huid rondom de ontstoken talgklieren. Deze zwellingen kunnen pijnlijk zijn. Meestal ontstaat acne in de puberteit en verdwijnt het daarna weer. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Daarnaast zijn er ook mensen die na hun puberteit nog steeds last hebben van acne. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor acne, zo kun je ook acupunctuur bij acne gebruiken om de klachten te verminderen.

Wat kan acne veroorzaken?

Er zijn een aantal factoren die acne kunnen veroorzaken én kunnen verergeren.

Dat zijn:

  • Hormonen en/of te veel aanmaak hiervan
  • Erfelijkheid
  • Het polycysteus ovarium syndroom (afgekort PCOS, komt vrij weinig voor)
  • Stress
  • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
  • Het dragen van een dikke/vettige laag make-up
  • Kleding (strakke kleding, banden op het voorhoofd).

Hoe wordt acne in de Westerse Geneeskunde behandeld?

Acne wordt in de Westerse Geneeskunde doorgaans behandeld met acne crèmes of gels. Sommige crèmes zijn zonder recept verkrijgbaar, andere crèmes worden vaak in combinatie met pillen voorgeschreven door een huisarts.

Bij ernstige gevallen van acne kan er ook een kuur van ongeveer zes maanden worden voorgeschreven. Dit is een kuur dat bestaat uit isotretinoïne, een middel dat ervoor zorgt dat de talgklierproductie vermindert. Dit is een vrij agressief middel, dat niet door zwangere vrouwen mag worden gebruikt. Het middel kan namelijk het ongeboren kind schaden.

Nog meer nadelige effecten
Naast dat bovengenoemde kuur niet geschikt is voor zwangere vrouwen, zijn er nog een aantal anderen nadelen. Zo kun je er een droge huid en lippen van krijgen en kun je ook sneller een bloedneus krijgen. Daarnaast kun je door deze kuur zelfs depressieve gevoelens krijgen. Dat is natuurlijk alles behalve fijn.

Kan acupunctuur acne verhelpen?

In de Oosterse Geneeskunde wordt acne gezien als een oorzaak van een dieper liggend probleem. De huid is namelijk de spiegel van de gezondheid. Ervaar je huidklachten? Dan moet er ergens in het lichaam iets aan de hand zijn. Uit de praktijk is gebleken dat acupunctuur acne inderdaad kan verminderen en zelfs kan laten verdwijnen.

Hoe wordt met acupunctuur acne bestreden?

Waar de Westerse Geneeskunde bij een aandoening vooral kijkt naar 1 oorzaak binnen het menselijk lichaam, wordt in de Oosterse Geneeskunde de mens als 1 geheel gezien. In de Oosterse Geneeskunde wordt acne dan ook gezien als een aandoening va Damp en Hitte. Damp staat voor alle factoren in en op het lichaam die onzuiver zijn zoals oorsmeer, vet, zwellingen, vochtige afscheiding enzovoorts. De term hitte wordt gebruikt bij ontstekingen.

Behandeling is per persoon verschillend
Om met acupunctuur acne te kunnen verminderen, wordt er gekeken naar de verschillende patronen en de plaats van de puistjes. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de leeftijd van de patiënt. Het is dan ook per persoon anders hoe de acne precies met acupunctuur zal worden bestreden.

Vind een acupuncturist bij jou in de buurt!
Wil jij graag door middel van acupunctuur van jouw acne afkomen? Op deze website vind je een acupuncturist bij jou in de buurt. Hij kan jouw acne onder de loep nemen en aan de hand van zijn bevindingen een behandelplan voor je opstellen.