Acupunctuur tegen slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs (bursa) kun je zien als een stootkussentje. Dit kussentje is gevuld met vocht en biedt bescherming aan de gewrichten. Zie het als je lichamelijke airbags. De slijmbeurs zorgt er naast bescherming ook voor dat lichaamsdelen onbelemmerd kunnen bewegen. In je lichaam komen ze dus voor rond de knieën, heupen, enkels, schouders, ellebogen en je polsen.

Om vrij te kunnen bewegen, moeten de gewrichten onbeperkt zijn in hun bewegingsvrijheid. Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaat een zwelling en krijgt het aangedane gewricht niet de kans om vrij te bewegen. Je gaat pijn ervaren, de plek van de ontsteking kan warm aanvoelen en de plek waar de ontsteking zit, ziet er rood uit. Bewegen wordt moeilijk door de zwelling in de slijmbeurs.

Hier vind je een acupuncturist bij jou in de buurt.

Uitstralende pijn door slijmbeursontsteking

Afhankelijk van de plek waar de slijmbeursontsteking zit, kan er sprake zijn van pijn die uitstraalt naar andere delen van je lichaam. Zo kun je bij een slijmbeursontsteking pijn in je schouder pijn die uitstraalt naar je arm. Bij een bursitis van je heup kun je uitstralende pijn in je been krijgen. Pijn is altijd een teken van blokkade van energie en dan kunnen acupunctuurbehandelingen de oplossing voor jouw probleem zijn.

Welke soorten slijmbeursontsteking zijn er?

Acupunctuur kan helpen bij alle vormen van slijmbeursontstekingen. De ontstekingen aan slijmbeurzen zijn onder te verdelen in:

  • acute slijmbeursontsteking
  • chronische slijmbeursontsteking
  • septische slijmbeursontsteking

Een acute slijmbeursontsteking kan je oplopen door een valpartij of een harde stoot op die bewuste plek. De acute variant kan ook het gevolg zijn van een ongeluk of ontstaan door een te zware belasting. Bij een chronische slijmbeursontsteking is er sprake van een langdurige overbelasting van de slijmbeurs. Tenslotte is er septische variant van de slijmbeursontsteking. Deze wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een klein wondje dicht bij de slijmbeurs is vaak de boosdoener bij dit type.

Verstoorde balans door slijmbeursontsteking

De ontsteking aan de slijmbeurs veroorzaakt een blokkade of onderbreking in de energiedoorstroming van de energiebanen die langs of zelfs over de ontsteking lopen. Een goed evenwicht tussen yin en yang is nodig om in balans te zijn, aldus de alternatieve geneeskunde. De slijmbeursontsteking laat de yang energie toenemen en daardoor ontstaat onbalans. Een ontsteking zorgt voor teveel prikkels, waardoor het zenuwstelsel overbelast raakt. Zou je dit niet door de acupuncturist laten behandelen, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht en blijven je klachten bestaan.

Behandeling van omliggende meridianen

Aangezien slijmbeurzen in veel gevallen tussen spieren, pezen en botten liggen, is de acupunctuurbehandeling niet alleen gericht op de plek van de ontsteking, maar ook op de meridianen eromheen. Door de acupunctuur neemt de zwelling af wordt de pijn minder. De doorbloeding wordt hierdoor hersteld en dat geeft je energie de kans om ongestoord te stromen. Acupunctuur versnelt het genezingsproces en laat het zenuwstelsel weer optimaal functioneren.

Voorkom langdurige klachten met acupunctuur

Een dergelijke ontsteking kan je soms maandenlang teisteren. Door vroegtijdig met acupunctuur te beginnen, kan het genezingsproces al beginnen bij de eerste behandeling acupunctuur. Hierdoor ben je niet alleen eerder van je klachten af, maar kan ook een injectie met ontstekingsremmers worden vermeden.

De acupuncturist zal aan de hand van jouw pijnklachten bepalen welke energiebanen moeten worden behandeld. Bij acupunctuur wordt bovendien aanspraak gemaakt op het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Mogelijkheden acupunctuur bij slijmbeursontsteking

Voor het verhelpen van de ontsteking kan een combinatie van behandelingen worden ingezet. De dunne acupunctuurnaalden kunnen op de meridiaan in de huid worden gezet, maar de acupuncturist kan ook kiezen voor cupping.

Bij cupping wordt op de juiste plek op je huid een vacuüm gecreëerd met kunststof of glazen bolletjes. Het vacuüm trekt zowel de huid, als de bindweefsellaag en je spieren omhoog. Hierdoor krijgen pezen en spieren de kans om te ontspannen en kan herstel van de doorbloeding beginnen. De plek van de ontsteking en de pijn die je ervaart vormen de belangrijkste pijler bij het bepalen van de juiste behandelmethode bij acupunctuur.

Hier vind je een acupuncturist bij jou in de buurt.