PDS is de afkorting voor het Prikkelbare Darm Syndroom en wordt ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Bij PDS is de functie van het maag-darmkanaal verstoord, vooral die van de dikke darm. Helaas is PDS een veel voorkomende en chronische aandoening. Mensen die deze aandoening hebben, kunnen erdoor niet alleen veel klachten ervaren, maar ook in het dagelijkse leven veel last hebben van ongemak.
Hoe wordt PDS veroorzaakt?
Bij dit syndroom maakt de darm te weinig of juist te veel bewegingen. Meer dan de helft van mensen met PDS hebben een overgevoelige darmwand. Dat komt doordat de zenuwen in de darmwand extra gevoelig zijn. Deze zenuwen reageren
vooral op rek of uitzetten van de darmwand, wat de kenmerkende klachten van PDS veroorzaakt. Doordat de darmwand extra gevoelig kan zijn, spreekt men bij deze aandoening ook wel van een overgevoelige of prikkelbare darm.
Wat zijn de klachten bij PDS?
Mensen die last hebben van PDS, kunnen last hebben van de volgende klachten:
- Buikkrampen;
- Buikpijn;
- Een opgezette buik;
- Problemen met de ontlasting;
- Winderigheid;
- Diarree of juist een verstopping.
Daarnaast kan een poeppatroon voorkomen waarbij diarree en verstoppingen elkaar afwisselen.
Is PDS te genezen?
Helaas is de aandoening chronisch en dus niet te genezen. Overigens is het wel mogelijk om de klachten van PDS aanzienlijk te verminderen. Hiervoor zijn verschillende behandelmethoden mogelijk, waaronder acupunctuur bij PDS. Deze behandelmethoden kunnen de klachten van PDS aanzienlijk verminderen, waardoor de patiënt een stuk prettiger kan leven.
Hoe wordt PDS in de Westerse geneeskunde behandeld?
De Westerse Geneeskunde kent niet één specifieke behandeling die alle PDS-patiënten kan helpen. Daarom worden in de Westerse Geneeskunde vaak meerdere methoden geprobeerd en afgewacht op welke methode de patiënt het beste reageert. Hieronder benoemen we er een aantal.
Voeding
De darmen spelen natuurlijk een grote rol bij het verteren van voedsel. Voeding kan dan ook een grote invloed hebben op de klachten van PDS. Bij vrijwel alle patiënten heeft voeding een grote rol bij het verergeren of juist verminderen van hun klachten. Daarom wordt vaak per persoon bekeken op welk dieet zijn lichaam het beste reageert.
Medicatie
In de Westerse geneeskunde wordt ook medicatie gebruikt om de klachten van PDS te verminderen. Met medicatie wordt dan vooral gericht op het verbeteren van het ontlastingspatroon. Daarnaast wordt medicatie ingezet voor het verminderen van buikpijn- en krampen.
Therapieën
Zelfs diverse therapieën kunnen in de Westerse Geneeskunde worden ingezet om de klachten van PDS te verminderen. Veel mensen ervaren door de aandoening veel ongemak in hun leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat ze niet ver van huis durven te gaan, omdat ze last hebben van diarree enzovoorts. Hierdoor kunnen patiënten veel last hebben van stress, wat weer een invloed heeft op de buikklachten. Door middel van diverse therapieën probeert men in de Westerse geneeskunde de stress bij patiënten zoveel mogelijk te beperken, zodat de klachten niet verergeren.
Helpt acupunctuur bij PDS?
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur bij PDS. Gelukkig blijkt acupunctuur een zeer effectieve methode te zijn om de klachten van PDS te verminderen. Acupunctuurbehandelingen kunnen al op zichzelf voor vermindering van darmklachten zorgen. Toch wordt de acupunctuur bij PDS vaak gegeven in combinatie met een kruidentherapie, dieet of massage om zodoende tot het beste resultaat te komen.
Heb jij last van PDS en wil je kijken hoe acupunctuur jouw PDS klachten kan verminderen? Bekijk dan dit handige overzicht voor een acupuncturist bij jou in de buurt. Hij zal samen met jou jouw klachten bespreken en je zodoende een behandelplan op maat aanbieden.