Acupunctuur bij slaapproblemen en slapeloosheid

Slaap is erg belangrijk voor lichaam en geest. Het is nodig om de indrukken van de dag te verwerken en weer helemaal op te laden. Met een gezond slaappatroon heb jij de volgende dag weer genoeg energie om er volop tegenaan te gaan. Iedereen ervaart weleens een periode waarin het slapen niet vanzelf gaat. Als het af en toe voorkomt, dan is dit natuurlijk geen probleem. Het wordt een ander verhaal als dit langer duurt en invloed heeft op ons welzijn en ons gedrag. Een slaapprobleem is een brede term waaronder we het volgende verstaan: moeite met in- of doorslapen en te vroeg wakker worden.

Gevolgen van slaapproblemen

Kamp jij met onvoldoende slaap, dan kun je te maken krijgen met:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Verminderde eetlust
  • Concentratieproblemen
  • Verminderde weerstand

In Nederland heeft ruim 15% van de mensen af en toe slaapproblemen. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Waarbij de een genoeg heeft aan elke dag 4 uur slaap, is het voor de ander nodig om 7 of 8 uur te slapen om zich uitgerust te voelen. Een aanhoudend slecht slaappatroon is niet ongevaarlijk. Zo hebben volwassenen met een aanhoudend slaapprobleem een verhoogd risico op het ontstaan van diabetes, obesitas, kanker, een depressie, dementie en hartziekte en een beroerte.

Acupunctuur tegen slaapproblemen

Gelukkig zijn je slaapproblemen goed te behandelen met acupunctuur. We hebben vaak maar een aantal behandelingen nodig om je slaapritme weer te herstellen. Dit doen we op een natuurlijke manier door het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan te spreken.

Oorzaken van slaapproblemen

Er zijn verschillende oorzaken voor je slaapproblemen. Denk maar eens aan spanningen thuis of juist op het werk, maar ook bijvoorbeeld piekeren of juist oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers. Maar er zijn er nog meer, pijnklachten, alcoholgebruik, of een jetlag. Misschien zit je net voor het slapengaan voor de televisie of op je telefoon. Allemaal oorzaken die het lastig kunnen maken om ontspannen in slaap te vallen.

Yin en yang

Als er een verstoring van je energiebalans optreedt, kan, die zich uiten in slaapproblemen. Binnen de Traditionele Chinese geneeskunde wordt dit beschreven aan de hand van het bekende yin-yangsymbool. Yang staat voor de dag en yin voor de nacht.

Normaal gesproken lopen beide op een vloeiende manier in elkaar over. Vanaf het moment dat je opstaat en actief aan je dag begin totdat je geleidelijk aan meer in de yin-energie komt in de loop van de dag. Zo bereiden we ons langzaam maar zeker voor op onze nachtrust.

Dit is een geheel natuurlijk proces. Loop je veel te piekeren, heb je zorgen of drink je teveel alcohol, dan kun je deze natuurlijke balans verstoren en treden slaapproblemen op. Acupunctuur bij slaapproblemen helpt jou om het tekort aan yin-energie of het teveel aan yang weer te herstellen.

Neem contact met ons op
Maak vandaag nog een afspraak en maak een einde aan jouw slaapproblemen bij een acupuncturist bij jou in de buurt, zoals Renata Uribe in Den Haag, Marjolein Kranendijk in Zeist, Mareille Buisman in Gorinchem, Jolanda Baan in Zwijndrecht,  Paul van Alphen in Etten-Leur, Bas van Dijk in Utrecht en Judith Brattinga-Heres in Almere.