Acupunctuur en afvallen

Afvallen kan op vele manieren, maar prettig is het eigenlijk nooit. Het simpele principe van minder calorieën binnenkrijgen dan verbranden gaat immers gepaard met een knagend gevoel van honger. Daarbij kan ook een gevoel van onbehagen en ongeluk de kop opsteken. De kans op slagen van het dieet is daardoor een stuk kleiner.

Aan dat demotiverende proces is iets te doen door middel van acupunctuur. Dat helpt om de ideale balans in je lichaam en je energiesysteem te vinden. Daarmee draagt acupunctuur bij aan een fijn gevoel en wordt afvallen een stuk aangenamer. Het spreekt voor zich dat de slagingskans van het dieet daarmee flink wordt vergroot.

Hoe werkt acupunctuur voor afvallen?

Acupunctuur is inmiddels ingeburgerd, maar voor veel mensen is niet helemaal duidelijk hoe deze behandelmethode precies werkt. Het gaat erom dat er in het lichaam onzichtbare banen lopen, die we meridianen noemen. Deze horen elk bij een afzonderlijk orgaan. Gezamenlijk vormen ze echter een energienetwerk, waarop acupunctuurpunten liggen. Iedere meridiaan staat in contact met een orgaan of functie.

Bij een disbalans in het lichaam kan de acupuncturist er met behulp van naalden voor zorgen dat bepaalde energieën worden afgeremd, of juist gestimuleerd. In het specifieke geval van afvallen gaat het vooral om het eetpatroon. Dat is namelijk van grote invloed op de energiebalans in het lichaam. Overgewicht is vaak een gevolg van de verstoring van deze energiebalans. Door naalden op de juiste plek in te brengen, wordt deze balans hersteld.

Afvallen met acupunctuur pakt de bron aan

De naalden die bij acupunctuur worden gebruikt om de energiebalans te herstellen, zorgen ervoor dat het hongergevoel sterk wordt verminderd. Dat heeft logischerwijs tot gevolg dat je minder gaat eten. Met andere woorden: de calorie-inname gaat gestaag omlaag en het lichaam zal meer gaan verbranden dan er bijkomt. Dat leidt uiteindelijk tot gewichtsverlies.

Door het hongergevoel te verminderen, pakt acupunctuur de bron van het overgewicht aan. Daarbij is het wel belangrijk om te realiseren dat afvallen door middel van acupunctuur tijd vergt. Daar staat tegenover dat op deze manier afvallen vele malen gezonder is voor het lichaam. Een radicaal dieet heeft namelijk een zeer negatieve invloed op zowel je fysieke als mentale toestand. Je pleegt namelijk roofbouw op je lichaam.

Hoeveel val je af met acupunctuur?

In principe kun je met acupunctuur zoveel mogelijk afvallen als je wenst. Dat wil zeggen, zolang het binnen de gezonde marges blijft. De een streeft bijvoorbeeld vanwege sportieve doeleinden naar een paar kilo minder, terwijl de ander misschien wel 25 tot 30 kilo kwijt wil raken. Omdat afvallen met behulp van acupunctuur tijd vergt, is de behandelduur daarom per persoon verschillend.

Wat je koste wat kost moet voorkomen, is namelijk te snel te veel gewicht verliezen. Niet alleen pleeg je dan roofbouw op je lichaam, ook komen de in het vet opgeslagen schadelijke stoffen veel te snel vrij. Het lichaam moet deze afvalstoffen verwerken, maar kan dat hoge tempo eigenlijk niet aan. Door af te vallen met beleid, verliest je op verantwoorde wijze de gewenste kilo’s. Hiermee verklein je ook de kans op het bekende ‘jojo-effect’.

Prijzen van afvallen met acupunctuur

Het doel van afvallen is voor iedereen anders en daaruit volgt dat iedere behandeling een andere aanpak vergt. Afvallen met behulp van acupunctuur kan een paar weken duren, maar ook een aantal maanden. De kosten voor de behandeling verschillen om die reden per persoon. Aangeraden wordt echter om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Indien de acupuncturist is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) of bij de Zhong, dan wordt de behandeling in de meeste gevallen (in zijn geheel of gedeeltelijk) vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Je kunt dit nagaan door even contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Hier vind je een acupuncturist bij jou in de buurt.