Acupunctuur bij ischias

Heb je last van ischias? Dan is het heel begrijpelijk dat je hier snel en effectief van wilt afkomen. Wist je al dat met acupunctuur ischias te bestrijden is? Je leest er hier meer over!

Wat is ischias?
De ischias zenuw is de langste zenuw die zich in het menselijk lichaam bevindt. Deze zenuw loop van de lage rug naar de achterkant van de bovenbenen tot aan de voeten. Wanneer je pijn hebt aan deze zenuw, wordt dit ook wel ischias genoemd.

Bij ischias is de zenuw:

 • Geïrriteerd;
 • Of ontstoken;
 • Of zelfs beschadigd.

Hoe herken je ischias?
Ischias kan zich op allerlei manieren uiten. De meeste mensen hebben bij deze zenuwpijn vaak last van klachten in de rug, billen en benen.

Deze klachten zijn bijvoorbeeld:

 • Een stekende of brandige pijn in de rug, bil en/of been;
 • Een tintelend gevoel of zelfs pijn in een been of voet;
 • Een verdoofd gevoel in de benen, voeten en/of zelfs de tenen;
 • Pijnscheuten in de rug;
 • Pijn bij het strekken en optillen van een been;
 • Pijnscheuten bij het niezen, persen of hoesten;
 • Verzwakte spieren;
 • Verminderde of uitgevallen reflexen van de knie, achillespees of enkel.

Hoe wordt ischias veroorzaakt?

Ischias is een zenuwpijn dat ontstaat door druk op de zenuw, door bijvoorbeeld een verkeerde houding of door zwangerschap. Daarnaast kan deze aandoening ook ontstaan door een hernia, langdurige stress en/of de aanwezigheid van artrose of artritis in de wervelkolom. De zenuwpijn kan zelfs worden veroorzaakt door bottumoren, al komt dit maar zelden voor.

Kan acupunctuur ischias bestrijden?

Acupunctuur kan ischias zeker bestrijden. Bij acupunctuur wordt niet alleen naar de plek(ken) gekeken die klachten veroorzaken, maar naar het hele lichaam. De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat er namelijk vanuit dat pijnklachten een oorzaak zijn van een onderliggend probleem. Het is vaak het geval dat de pijn die ischias veroorzaakt, voortkomt vanuit energieblokkades die elders in het lichaam aanwezig zijn.

Deze energieblokkades kunnen door middel van acupunctuur worden opgeheven. Hierdoor worden niet alleen de symptomen van ischias aangepakt, maar ook de oorzaak ervan. Dit is dé reden dat acupunctuur bij ischias zeer effectief kan zijn. Nog een voordeel van deze geneeswijze is dat ook bijkomende klachten zoals vermoeidheid en slapeloosheid zullen verdwijnen.

Hoe wordt ischias door een acupuncturist behandeld?

Er is geen concrete manier van acupunctuurbehandelingen die door de acupuncturist zullen worden toegepast. De acupuncturist kijkt namelijk naar de klachten die jij als individu hebt en welke energieblokkades jij in het lichaam hebt. Aan de hand hiervan zal de acupuncturist bekijken hoe hij het beste te werk kan gaan om de pijnklachten te bestrijden en de spieren te laten ontspannen. Aan de hand van zijn bevindingen, kan de acupuncturist ook inschatten hoeveel acupunctuurbehandelingen je nodig zult hebben. Ook dit verschilt namelijk per persoon.

Acupunctuur bij jou in de buurt

Wil jij graag weten wie bij jou in de buurt acupunctuur tegen ischias kan doen? Bekijk eens dit overzicht voor een betrouwbare en ervaren acupuncturist bij jou in de buurt. Alle acupuncturisten die in dit overzicht staan, zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur of Zhong. Dit is een vereniging die alleen gecertificeerde en deskundige acupuncturisten toelaat. Hierdoor weet je dus zeker dat alle acupuncturisten in ons overzicht ervaren, betrouwbare en goede behandelaars zijn.