Acupunctuur bij depressie

Depressie wordt getypeerd als een van dé ziektes van de huidige tijd. In eerste instantie is het nauwelijks waarneembaar, zeker niet voor de buitenwereld. Maar wanneer u te maken krijgt met aanhoudende depressieve gevoelens, een terneergeslagen stemming, dan kunt u beamen hoe vervelend dat is. Een depressie uit zich namelijk niet alleen mentaal, maar juist ook lichamelijk.

Wanneer de sombere stemming meer dan 2 weken aanhoudt en u heeft gedurende die periode geen zin in contact met anderen, u slaapt veel of u wilt niks ondernemen, dan wordt officieel gesproken van een depressie. Meestal merken vrienden, familieleden of collega’s het pas als de klachten daadwerkelijk waarneembaar zijn. Daarbij moet u denken aan slaapproblemen, lusteloosheid of iets heel simpels als aanhoudende hoofdpijn.

Hoe werkt acupunctuur bij depressie?

Er zijn vele manieren om een depressie te bestrijden. De bekendste en meest gebruikte zijn antidepressiva: medicijnen die effect hebben op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Die zorgen namelijk voor de regulatie van stemming en emoties. Vanwege tal van bijwerkingen, zijn antidepressiva lang niet door iedereen probleemloos te gebruiken.

Acupunctuur is een alternatieve manier om depressies tegen te gaan. Deze behandelmethode richt zich zowel op de fysieke als de emotionele symptomen van de aandoening. Dat gebeurt door middel van het inbrengen van flinterdunne naaldjes in de huid. Dit zorgt ervoor dat het energiesysteem in het lichaam wordt veranderd, waardoor de scheefgegroeide balans wordt hersteld.

Het gevolg is dat verzwakte spieren en het gebrek aan geluk als het ware worden opgeheven. Doordat fysieke barrières worden geslecht, zal uiteindelijk ook het geestelijk herstel inzetten. Na een aantal behandelingen door middel van acupunctuur zal de cliënt zich beter gaan voelen. Hij/zij krijgt weer zin om de dagelijkse taken op te pakken.

Acupunctuur bij een burn-out

Een burn-out lijkt in sommige opzichten op een depressie, maar is toch anders. Meestal komt een burn-out voort uit externe stressfactoren zoals een hoge werkdruk, veel zorgtaken of een combinatie van beide. De reserves zijn op en de energievoorraad is leeg. Ook bij de behandeling van een burn-out kan acupunctuur een belangrijke rol spelen, op vergelijkbare wijze als bij de behandeling van depressies.

Een burn-out kenmerkt zich immers zeer nadrukkelijk door een aanhoudend gebrek aan energie. Het herstellen van de energiebalans is daarom het focuspunt van de behandeling met acupunctuur. De spanning in het lichaam neemt daardoor af en er ontstaat meer rust in het hoofd. De meeste cliënten nemen al na één enkele sessie een verandering waar. Acupunctuur is dus zeer geschikt bij zowel depressie als burn-out.

Acupuncturist bij depressie, altijd in de buurt

Op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van gecertificeerde acupuncturisten door heel Nederland. Deze zijn allemaal in het bezit van de vereiste diploma’s en lid van beroepsverenigingen als de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en de Zhong. Beide verenigingen hebben een onafhankelijke klachtencommissie waar u terecht kunt met klachten. Dit staat garant voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van uw specialist.

Ervaart u klachten die horen bij een depressie, een burn-out of angst? Of heeft u last van een van de andere klachten op dit lijstje? Wacht dan niet en neem contact op met een van de bij ons aangesloten specialisten. U kunt dan beginnen met het aanpakken van de problemen door middel van acupunctuur, op weg naar een gezonde toekomst.