Acupunctuur bij rosacea

Wanneer je te kampen hebt met rosacea is er sprake van een chronische ontsteking van de huid in je gezicht. Dit herken je aan roodheid van je gezicht dat ontstaat door oppervlakkig gelegen bloedvaatjes. Deze roodheid door bloedvaatjes wordt ook wel couperose genoemd en gaat gepaard met algehele roodheid van het gelaat. Uitlokkende factoren voor deze roodheid zijn onder meer:

  • zonlicht
  • warmte
  • alcohol
  • hete dranken
  • sterk gekruid eten
  • emoties
  • menopauze

Opvallend en kenmerkend voor rosacea is dat het meestal pas rond de leeftijd van 30 jaar ontstaat.

Rhinophyma en rosacea

Behalve een rood gelaat brengt rosacea ook puistjes, ontstekingen met zich mee en kun je zwellingen krijgen aan je neus. Een duidelijk teken dat je met rosacea te maken hebt, is de aanwezigheid van de zogeheten ”bloemkoolneus”. Hierbij is er sprake van vergrote talgklieren die meer bindweefsel in de huid van je neus tot gevolg hebben. De huid wordt knobbelig en voelt blijvend hard aan. De medische therm voor de bloemkoolneus is rhinophyma.

Oogproblemen bij rosacea

Bij rosacea worden bij de helft van de patiënten de ogen ook niet ontzien. Zo kunnen er ontstekingen optreden aan het hoornvlies, het bindvlies en de oogleden. Heb je rosacea en kamp je met een stekend of branderig gevoel of droge ogen? De kans is groot dat de rosacea hier de boosdoener is. Meld de acupuncturist dat je deze oogklachten hebt, zodat dit bij de acupunctuurbehandeling voor rosacea kan worden meegenomen.

Rosacea en de maagmeridiaan

Waar bij de reguliere geneeskunde voor rosacea vaak wordt gekozen voor medicatie, zoals een antibioticazalf of -kuur, handelt de alternatieve geneeskunde acupunctuur vanuit de overtuiging dat het ziektebeeld moet worden gekoppeld aan de maagmeridiaan. Ook de hormoonhuishouding heeft invloed op de chronische huidontsteking volgens acupuncturisten. Gevaarlijk is de aandoening niet, maar visueel stelt de rosacea jou als patiënt voor de nodige uitdagingen. Tijd om samen met de acupuncturist te bepalen bij welke behandeling jij gebaat bent.

Het bepalen van het type rosacea is nodig om de juiste behandeling te kunnen starten. De link met de maagmeridiaan kan goed worden verklaard door het feit dat deze meridiaan over het gezicht loopt. Is er sprake van teveel Yang in de maagmeridiaan, dan kan extreem warm eten en het nuttigen van alcohol leiden tot milde pijn in de maagstreek en het hebben zuurbranden. De opeenstapeling van de Yang stijgt richting het gezicht en zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Hierdoor ervaar je de roodheid die zo typerend is voor rosacea.

Rosacea door schommelingen in de hormoonhuishouding

Herken jij bij jouw rosacea voornamelijk voortdurende roodheid in combinatie met puistjes en bultjes? In dat geval ligt de oorsprong meer bij je hormoonhuishouding. Vooral bijzondere periodes zoals de overgang of een bevalling zijn triggers voor het ontstaan van deze klachten. Alcohol en scherp eten doen de roodheid nog eens extra opvlammen. De klachten die jij ervaart, geven de acupuncturist een goed beeld van de acupunctuurbehandeling die voor jouw rosacea moet worden toegepast.

Acupunctuurbehandeling met kruiden bij rosacea

Het gebruik van Chinese kruiden biedt bij acupunctuur veel mogelijkheden. Door meerdere kruiden bij elkaar te voegen, kunnen meerdere aandoeningen gelijktijdig met een enkel kruidenmengsel worden behandeld. Om de opvlammingen bij rosacea tegen te gaan, kunnen acupunctuurbehandelingen uitkomst bieden. Hierdoor wordt de bloeddoorstoom gereguleerd en de hitte verminderd. Vanwege het chronische karakter van de aandoening zal een regelmatige acupunctuurbehandeling nodig zijn om de hinderlijke klachten te verminderen.

Gedragsverandering en voedingsadviezen

Behalve de toepassing van Chinese kruiden en de behandelingen acupunctuur kan jij zelf ook het nodige doen om de situatie beheersbaar te houden. Zo kan een verandering van je gedrag en aandacht voor je voeding voor positieve resultaten zorgen. Groot pluspunt van acupunctuur bij rosacea is dat het eigenlijk geen bijwerkingen kent, maar wel veel positieve effecten heeft op de symptomen van rosacea.

Hier vind je een acupuncturist jou in de buurt.