Herstel je hormoonbalans met acupunctuur

Hormonaal in balans zijn, is een belangrijke voorwaarde voor een goed werkend geheel van lichaam en geest. Pas als onze hormonen werken zoals het hoort, kunnen klachten worden voorkomen en zijn we in staat om ongestoord ons leven te leiden. Ons lichaam is heel goed in staat om bij kleine schommelingen en verstoringen weer in balans te komen.

Dit lukt echter niet bij een grote hormonale disbalans. Op het moment de hormonen echt uit balans raken, ziet het lichaam geen kans meer om dit zelf op te lossen en dat uit zich in klachten. Met acupunctuur kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam worden gebruikt om het lichaam aan te zetten tot herstel.

Kracht van hormonen

De kracht van hormonen moet niet worden onderschat. Zo maakt ons lichaam bijvoorbeeld een hormoon aan dat pijnstillend werkt, de zogeheten endorfine. Daarnaast zijn er tal van hormonen die allen op hun beurt een bepaald proces in het lichaam regelen of beïnvloeden. In het kort kan worden gezegd dat hormonen van invloed zijn op onze:

 • stofwisseling
 • spijsvertering
 • ontwikkeling en groei
 • water- en zouthuishouding
 • voortplanting
 • verbruik en opslag van reservevoedsel
 • emoties, gevoel en gedrag
 • orgaanfuncties

Ontstaan van klachten door hormonen

Onze geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn beide dus afhankelijk van een hormoonhuishouding die naar behoren functioneert. Bij problemen met de hormoonhuishouding kan dit, afhankelijk van de plek, leiden tot lichamelijke en mentale klachten, waaronder:

 • problemen met concentratie
 • hoofdpijn
 • depressie of burn-out
 • huilbuien
 • verminderde behoefte aan seks
 • irritatie en woede
 • veranderend eetpatroon

Door een gebrek aan serotonine wordt bijvoorbeeld ons slaap-waakritme verstoord, met een verslechterd slaappatroon tot gevolg. Een nacht niet slapen, is nog te overzien. Houden de problemen langer aan, dan ga je steeds meer klachten ontwikkelen. Tijd om de balans terug te vinden met de inzet van acupunctuur hormoonbalans. Het voorkomt verslechtering van je situatie en daarmee ben je onnodige problemen een stap voor.

Wanneer wordt hormoonhuishouding verstoord?

Een belangrijke periode, waarin er sprake is van een wisselende hormoonhuishouding, is in de maandelijkse cyclus van de vrouw en tijdens de overgang. Ook een medische behandeling tegen bijvoorbeeld kanker kan de hormoonhuishouding ernstig verstoren. Acupunctuur hormoonbalans kan veel betekenen op het gebied van hormoonhuishouding. Als je gebukt gaat onder klachten hoef je niet direct naar medicijnen te grijpen. Beter is het om acupunctuur in te zetten.

Deze alternatieve vorm van geneeskunde is ontstaan in de Chinese geneeskunde en daar wordt het al duizenden jaren met succes toegepast. In tegenstelling tot de reguliere geneeswijze wordt bij acupunctuur gebruikgemaakt van de kracht van het lichaam om zichzelf te herstellen. Simpelweg door het gebruik van dunne naaldjes in je huid gedurende een aantal sessies.

Acupuncturist inschakelen bij hormonale klachten

De acupuncturist kan jouw hormonale klachten linken aan een specifieke energiebaan en het daaraan gekoppelde orgaan. Als jouw energie weer probleemloos naar het verstoorde orgaan kan circuleren, nemen je klachten af en verbetert jouw algehele conditie. Je krijgt meer energie en dat is het teken dat jouw hormoonhuishouding zich aan het herstellen is.

Bij acupunctuur is het nodig om meerdere behandelingen te ondergaan om het evenwicht echt terug te vinden. Hier staat tegenover dat jij geen onnodige medicatie tot je hoeft te nemen en de kracht van je lichaam inzet om weer in balans te komen. Gun jezelf een optimale hormoonbalans en neem contact op met de acupuncturist, dan behoren jouw klachten binnenkort ook tot het verleden.