Veelgestelde vragen over acupunctuur

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die we vaak krijgen in onze acupunctuurpraktijken.

Wat zijn de resultaten van acupunctuur?
Bijna alle cliënten ervaren direct een verbetering van hun algehele welzijn en energieniveau. Een erg groot gedeelte laat tijdens de behandelingen een sterke progressie zien. De laatste jaren is er veel en uitgebreid onderzoek gedaan naar de resultaten van acupunctuur bij verschillende klachten. Daaruit is gebleken dat het een aantoonbaar positief effect heeft voor 80% van de mensen die een acupunctuurbehandeling ondergaat:

  • Bij 45% van de mensen is de klacht geheel verholpen
  • Bij 35% van de mensen is een de klacht sterk afgenomen
  • de rest ervaart goede verbetering en komen periodiek terug voor behandeling

Wat voel ik van de kleine naalden?
In principe voel je bijna niets van de kleine naaldjes. Ze zijn namelijk erg dun en worden enkel op het oppervlak van je huid ingebracht. Over het algemeen geven cliënten aan dat acupunctuur erg meevalt en dat het geen pijn doet.

Worden de behandelingen vergoed?
Vanuit je aanvullende zorgverzekering worden de behandelingen van een acupuncturist meestal vergoed. Bekijk de vergoedingen voor acupunctuur bij Independer.nl of lees er hier meer over.

Hoe maak ik een afspraak?
Je kunt zowel per e-mail als telefonisch een afspraak maken bij een acupuncturist. Meestal kan je vrij snel terecht, in sommige gevallen zelfs nog dezelfde week.

Heb ik een verwijsbrief nodig?
Nee, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt een acupuncturist rechtstreeks bellen en meteen een afspraak maken voor een intake.

Waar kan ik rekening mee houden als ik voor mijn behandeling kom?
Ga op tijd van huis, zodat je ontspannen in de praktijk aan komt. Probeer verder een ruim zittende broek of rok te dragen. Afhankelijk van je klacht kunnen er ook punten op je rug worden behandeld. Zorg er ook voor dat je hebt gegeten. Acupunctuur op een lege maag kunnen we je niet aanraden.

Hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken?
Vanuit de Chinese Geneeswijze zijn er een aantal adviezen:

  • Slaap voldoende
  • Verminder of vermijd waar mogelijk stress
  • Eet gezond

Meer tips lees je in het artikel: Versterk je immuunsysteem.

Hoe weet ik of ik bij een goede acupuncturist ben?
Belangrijk is dat deze is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong (NVTCG Zhong) of de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Aangezien deze kwaliteitseisen stellen aan alle aangesloten leden.

Vind een acupuncturist bij jou in de buurt
Bekijk het complete overzicht van aangesloten acupuncturisten en maak een afspraak, ook voor cosmetische acupunctuur. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, zij helpen je graag verder.