Acupunctuur Eczeem

Eczeem is een klacht waarbij in eerste instantie wordt gedacht aan een medicinale oplossing. De dokter schrijft in de meeste gevallen pillen of een zalfje voor. Daarmee worden de symptomen aangepakt, maar de oorzaak blijft onderbelicht. Eczeem komt ergens vandaan en de kunst is om die bron te bestrijden.

Eczeem bestrijden kan heel goed door middel van acupunctuur. Uit meerdere studies is gebleken dat deze behandelmethode positieve resultaten oplevert bij mensen die te kampen hebben met eczeem. Dus heeft u last van een zeer gevoelige rode huid, schilferingen, vochtblaasjes en/of extreme jeuk aan de huid? Dan is acupunctuur mogelijk de oplossing voor uw problemen.

Hoe werkt acupunctuur?

De meeste mensen weten wel dat acupunctuur met naalden werkt, maar het onderliggende principe is slechts weinigen bekend. Doel van de naalden is om de acupunctuurpunten van het lichamelijke energienetwerk, dat bestaat uit meerdere onzichtbare banen (meridianen genoemd), te raken. Iedere meridiaan staat namelijk in contact met een orgaan of een functie van het lichaam.

Wanneer u fysieke of geestelijke klachten heeft, komt dat doordat de energiebalans in het lichaam verstoord is geraakt. Door met een naald de punten te raken, kunnen bepaalde energieën worden afgeremd of juist gestimuleerd. Op deze manier is het mogelijk om de energiestromen te wijzigen en de balans te herstellen. Dat vertaalt zich concreet in de afname en vermindering van de klachten.

Behandeling tegen eczeem

Eczeem als aandoening op zich is erg vervelend, maar de neveneffecten zijn meestal nog erger. Dat zijn wat ook wel de ‘krabeffecten’ worden genoemd. De uitslag en de bultjes op de huid zorgen immers voor jeuk, waardoor u automatisch gaat krabben. Hierdoor ontstaan kleine wondjes. De aandoening blijft dan als het ware ‘in leven’ en kan zich zelfs uitbreiden.

Wanneer de huidaandoening niet op tijd wordt behandeld, is een verruwing van de huid het resultaat. Door acupunctuur toe te passen, kunnen de rode uitslag en de jeuk al binnen enkele behandelingen verdwijnen. Uit meerdere praktijkvoorbeelden blijkt dat zelfs de hardnekkigste vorm van eczeem binnen een paar weken volledig kan worden verholpen. Zelfs als u er al jaren last van heeft.

Wat kost acupunctuur bij eczeem?

De kosten voor een behandeling van eczeem zijn sterk gebonden aan de ernst van de klachten. Bij lichte eczeem zijn minder behandelingen nodig dan bij een zwaardere vorm van deze huidaandoening. Om de ergste klachten te verhelpen, zijn zeker een aantal sessies noodzakelijk. Hoeveel dat er in totaal zullen zijn, hangt af van het ziektebeeld. De kosten hangen hier uiteraard nauw mee samen.

Heeft u echter erg last van klachten en bent u ten einde raad, dan is het verstandig om bij uw zorgverzekeraar te kijken naar aanvullende verzekeringen. Uw maandelijkse bijdrage gaat dan weliswaar iets omhoog, maar u bent dan geheel of deels verzekerd voor behandelingen door middel van acupunctuur. Op de website van uw zorgverzekeraar kunt u daar meer informatie over vinden.

Acupunctuur bij hooikoorts of huisstofmijtallergie

Eczeem is een allergische reactie van het lichaam, net als bijvoorbeeld hooikoorts en huisstofmijtallergie. Mensen met die twee aandoeningen komen de laatste jaren steeds vaker terecht bij de acupuncturist. Evenals bij eczeem geeft acupunctuur namelijk goede resultaten bij de bestrijding van tal van allergieën.

Op deze pagina vindt u een overzicht van klachten waarbij acupunctuur een heilzame werking kan hebben. Staat uw specifieke klacht daar niet tussen, of wilt u meer weten over acupunctuur bij de bestrijding van eczeem? Neem dan even contact op met een van onze NVA- of Zhong-gecertificeerde specialisten. Er zit er namelijk altijd wel eentje bij u in de buurt!