Acupunctuur bij jeuk

Het ervaren van jeuk kan je echt tot wanhoop drijven. De huid is het enige orgaan van het menselijk lichaam dat jeuk kan geven. Overgevoeligheid voor voedingsstoffen, parasieten en allergieën kunnen zich uiten in de vorm van jeuk met alle gevolgen van dien. Door de jeuk ga je krabben en dat geeft lichte pijn en een kortdurende voldoening. Helaas reageert je lichaam door het krabben met een reactie op de pijnsignalen en die reactie verergert juist de jeukklachten. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht met toenemend ongemak als gevolg.

Hoewel je de klachten vaak uitwendig ervaart, ontstaat de jeuk in veel gevallen van binnenuit. Het komt vaak tot uiting via de zenuwuiteinden in je lichaam. Dit kan zowel door je immuunsysteem worden aangewakkerd, als vanuit organen zoals je long, lever en milt. Deze organen worden door de inwendige energiebanen voorzien van de benodigde energie.

De lever is verantwoordelijk voor de bloedzuivering en de opslag van bloed. Afhankelijk van jouw activiteit wordt het bloed door de lever getransporteerd naar de weefsels die op dat moment bloed nodig hebben. Kom je eenmaal tot rust, dan gaat het bloed terug naar de lever, waar het wordt gezuiverd. De gifstoffen worden uit het bloed gehaald en verlaten je lichaam via ontlasting of urine.

Acupunctuur bij eczeem, huidallergie en acné

Een lever die niet goed functioneert, kan het bloed niet goed zuiveren. Om toch de gifstoffen kwijt te raken en het opbouwen van gifstoffen te voorkomen, doet de lever dit via de huid. Hierdoor ontstaan de klachten die bij jou jeuk geven. Jeukklachten die je bij een verstoorde leverfunctie kunt verwachten, zijn: eczeem, acné, psoriasis en huidallergie.

Een goed functionerende long zal jouw huid de essentiële voedingsstoffen en levensenergie geven die nodig zijn om er stralend en doorvoed uit te zien. Bij een verstoorde longfunctie wordt de jeuk veroorzaakt door: ruwe, doffe of droge huid en haren, maar vaak ook droge lippen, neus en keel.

Verstoring van de milt Qi

Ontstaat de jeuk vanuit de milt, dan worden de voedingsstoffen niet optimaal verwerkt. De milt zet voedingsstoffen om in energie en is verantwoordelijk voor de overdracht van de energie in het lichaam. Een verstoring van de milt Qi heeft een opeenstapeling van hitte en damp tot gevolg. Die opeenstapeling komt via de huid naar buiten in de vorm van bijvoorbeeld eczeem.

Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg voor overgevoeligheid, maar eczeem kan ook ontstaan door invloeden van buitenaf. In beide gevallen kan acupunctuur bijdragen aan een optimale werking van de energiebanen en zal de stroming van de levensenergie (Qi) en de doorbloeding worden verbeterd.

Acupunctuurbehandeling bij jeuk

Typerend voor de Chinese Traditionele Geneeskunde zijn de begrippen: hitte, wind en Qi, waarbij vooral de Qi (levensenergie) van groot belang is. De biologische processen in het menselijk lichaam worden ondersteund door Qi. Hiervoor is een goede balans nodig. Bij een teveel of tekort is er sprake van een disbalans en dat heeft invloed op de vloeistoffen, weefsels en organen in je lichaam. Je herkent een onbalans door de jeuk die je ervaart. De jeuk kan je continu parten spelen of juist in de nachtelijke uren de kop opsteken. Soms is de huid onrustig, rood of heb je uitslag.

De acupuncturist weet welke behandeling het meest geschikt is voor jouw klachten. De plek waar de jeuk zich uit is belangrijk, omdat het aangeeft welke energiebaan verbonden is met de plek van de jeuk. Acupunctuur stimuleert de meridiaan, waardoor deze zich kan herstellen en de jeuk zal verminderen. De behandeling acupunctuur bij jeuk kan bestaan uit het plaatsen van de dunne acupunctuurnaaldjes in de betreffende energiebaan, moxatherapie of cupping. Bij cupping wordt een vacuüm op je huid gecreëerd om de verstoring in de energiebaan te verhelpen.

Cupping bij jeukklachten

Door de uiteenlopende oorzaken van jeuk kan cupping voor veel soorten jeuk de oplossing zijn. Cupping zorgt ervoor dat de bloedtoevoer wordt verhoogd. Bovendien heeft deze vorm van acupunctuur een ontstekingsremmend effect. De huidstructuur verbetert en de huid wordt strakker.

Neem contact met ons op
Maak vandaag nog een afspraak bij een acupuncturist bij jou in de buurt, zoals: Ruben Imming in Alkmaar, Judith Brattinga-Heres in Almere, Elly Zeelenberg in Vaassen, Renata Uribe in Den Haag, Paul van Alphen in Etten-Leur, Anneke Vruggink in Soest en Bas van Dijk in Utrecht.