Acupunctuur bij hooikoorts

Jeukende ogen, een loopneus, niesbuien…hooikoorts maakt de laatste jaren steeds meer slachtoffers. Doordat het lichaam reageert op bepaalde pollen en planten, gaat het afweersysteem overijverig aan het werk. Er wordt een antistof aangemaakt, die tot heftige reacties leidt. Mensen met hooikoorts kunnen juist die antistof namelijk niet verdragen.

Gelukkig zijn er veel manieren om iets aan de hooikoorts te doen. Bij de drogist zijn pilletjes te koop en via de huisarts kun je eventueel aan zwaardere medicijnen komen. Het probleem daarvan is echter dat ze de bron niet bestrijden. Pillen, druppels en zalfjes zijn slechts behulpzaam ter bestrijding van de symptomen. Acupunctuur biedt een grondigere oplossing.

Acupunctuur bij hooikoorts, hoe werkt dat?

Hooikoorts komt voort uit een reactie van het lichaam op bepaalde pollen in de lucht. De klachten komen echter voort uit een overreactie van het afweersysteem, dat in allerijl de productie van een antistof op gang brengt. Die antistof zorgt voor klachten. Met acupunctuur kunnen de energiestromen in het lichaam echter worden gewijzigd, waardoor het afweersysteem minder heftig zal reageren.

Het gevolg is dat het lichaam minder of zelfs helemaal geen overbodige antistoffen meer aanmaakt. Klachten als niezen, hoofdpijn, snotteren en onuitstaanbare jeuk verdwijnen vervolgens vanzelf. In de meeste gevallen zijn de klachten van hooikoorts na een keer of 6 acupunctuur al grotendeels verholpen. In het hoogseizoen, als de hooikoorts nietsontziend toeslaat, zijn mogelijk nog een aantal vervolgsessies nodig.

Acupunctuur tegen allergie

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam en kan goed worden aangepakt door middel van acupunctuur. Hooikoorts is echter niet de enige allergie waarvoor je terechtkunt bij de acupuncturist. Ook voor allergische reacties op bijvoorbeeld huisstofmijt, voeding en drank is het mogelijk om acupunctuur toe te passen. In de meeste gevallen zijn de klachten dan snel weer verholpen.

Acupunctuur bij allergie werkt hetzelfde als hierboven beschreven. Door middel van naalden worden de acupunctuurpunten op de bepaalde energiebanen in het lichaam (meridianen) afgeremd of juist gestimuleerd. Hierdoor kan de disbalans binnen het energienetwerk worden hersteld en zal het lichaam weer naar behoren functioneren. Allergische reacties zullen dientengevolge afnemen of sterk verminderen.

Acupunctuur hooikoorts kosten

Acupunctuur is maatwerk. Ieder lichaam is immers anders. De ene persoon kan na 3 à 4 behandelingen weer volledig klachtenvrij zijn, terwijl de ander misschien wel 10 tot 12 keer terug moet komen. Streven is om de klachten zo goed mogelijk te verhelpen en daarbij mag tijd eigenlijk geen rol spelen. Zodoende kunnen ook de kosten voor de behandeling van hooikoorts per situatie verschillen.

Wanneer je acupunctuur wilt gaan inzetten om je hooikoorts te verlichten of te verhelpen, is het sowieso verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dat kan in de meeste gevallen gewoon bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan de behandeling gedeeltelijk of helemaal vergoed. Op de website van je zorgverzekeraar vind je daar meer informatie over.

Behandeling door gecertificeerde acupuncturist

Acupunctuur is een behandelmethode die nauw luistert. Dat wil zeggen dat opleiding, ervaring en vakmanschap een belangrijke rol spelen met betrekking tot de kwaliteit van de behandeling. Kies daarom altijd voor een behandelaar die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur of Zhong. Dit waarborgt de kwaliteit.

Hier vind je onze lijst met acupuncturisten. Staat je woonplaats daar niet tussen, dan kun je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen. Omdat hooikoorts doorgaans zeer goed te verhelpen is, kunnen een aantal afspraken – mogelijk iets verder weg van huis – al genoeg zijn om de klachten sterk te verminderen.