Acupunctuur bij artrose

Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het hele gewricht verslechtert. Artrose wordt dan ook weleens gewrichtsslijtage genoemd. Je leest in dit artikel hoe acupunctuur bij artrose kan worden ingezet.

Hoe wordt artrose veroorzaakt?

Artrose wordt veroorzaakt doordat er meer kraakbeen in het gewricht (of in de gewrichten) verdwijnt dan dat het lichaam kan aanmaken. Daarnaast vermindert doorgaans ook de hoeveelheid vloeistof die het gewricht normaliter smeert. Hierdoor kan het gewricht minder goed draaien en schokken absorberen.

Uiteindelijk droogt het gewricht uit, waardoor de botten over elkaar heen gaan schuren. Je kunt hierdoor veel pijn ondervinden. Tevens kunnen er ontstekingen ontstaat, waardoor er ook de kans is dat vocht zich in het gewricht ophoopt. Bovendien kun je het gewricht minder goed bewegen, waardoor het wat stijver zal worden. Wanneer je eenmaal last hebt van artrose, kun je dus allerlei andere kwalen erbij krijgen.

Hoe wordt artrose in de Westerse Geneeskunde behandeld?

Wanneer er artrose bij jou is geconstateerd en je voor de Westerse Geneeskunde kiest, zijn er 2 mogelijkheden.

  1. Je blijft bij jouw huisarts onder behandeling.
  2. Je wordt doorverwezen naar een orthopeed.

In de Westerse Geneeskunde worden de behandelingen vooral gericht op de fysieke beperkingen die je door artrose hebt gekregen. Dit doet men bijvoorbeeld door middel van fysiotherapie. Daarnaast wordt door middel van medicatie de pijn verminderd. Artrose is helaas niet te genezen. Je hebt er dus de rest van je leven last van. Dat betekent dat je bij de Westerse Geneeskunde jarenlang aan pijnmedicatie kunt vastzitten.

Echter kunnen er bij het langdurig gebruik van pijnmedicatie, ernstige bijwerkingen optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hartklachten en maagbloedingen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen die last hebben van artrose, op zoek gaan naar andere behandelmethodes.

Kan acupunctuur bij artrose helpen?

Als je last hebt van artrose, kun je acupunctuur laten toepassen door een acupuncturist. Met acupunctuur kan je artrose helaas niet verhelpen. Echter kunnen de behandelingen wel de pijn, stijfheid en ontstekingen verminderen die je door artrose krijgt. In 2012 heeft zelfs een internationale studie aangetoond dat acupunctuur inderdaad effectief kan worden toegepast om de klachten die je door artrose krijgt te verminderen.

Hoe wordt acupunctuur bij artrose toegepast?

Bij artrose is er sprake van een verstoorde balans in het lichaam. Een welbekend voorbeeld waarmee dit verband vaak wordt uitgelegd, is yin-yang. Bij een reumatische aandoening, zoals als artrose, is er een tekort aan yang. Door het balans tussen yin en yang weer in orde te maken, kan de pijn verminderen.

Het grootste voordeel van acupunctuur bij artrose als pijnbestrijding, is dat er geen nare bijwerkingen zijn. Zoals we hierboven al benoemden, is dit bij pijnmedicatie vaak wel het geval. Daarnaast komen bij acupunctuurbehandelingen stoffen vrij die ontstekingen kunnen remmen. Dankzij een acupunctuurbehandeling vang je dus 2 vliegen in 1 klap: de pijn vermindert niet alleen, maar de ontstekingen ook.

Wil je door middel van acupunctuur geholpen worden?
Wil je door middel van acupunctuur jouw artrose klachten laten verminderen? Dan kun je op deze website zoeken naar een acupuncturist in jouw omgeving, zoals: Ruben Imming in Alkmaar, Judith Brattinga-Heres in Almere en Renata Uribe in Den Haag.