Stoppen met roken acupunctuur

Een van de slechtste gewoontes (verslavingen) van de Nederlander is roken. Bent u een verstokt roker, maar wil u eigenlijk het liefst stoppen? Dan bent u niet de enige. Het merendeel van alle rokers weet inmiddels wel dat deze gewoonte slecht is voor de gezondheid. Toch is stoppen met roken niet zo eenvoudig als het lijkt. De verslavende werking van onder meer nicotine zorgt ervoor dat het lichaam keer op keer om een nieuwe ‘injectie’ vraagt.

Acupunctuur is een goede manier om het lichaam een handje te helpen op weg naar het ultieme doel: nooit meer naar de sigaretten grijpen. De nadruk ligt daarbij echter op het woord ‘helpen’, want uiteindelijk zal u het zelf moeten doen. De functie van acupunctuur binnen het proces van stoppen met roken is om het afkicken dragelijker te maken. Dat gebeurt door de nicotinebehoefte geleidelijk te reduceren.

Invloed van acupunctuur op stoppen met roken

Om te begrijpen hoe acupunctuur een rol kan spelen om te stoppen met roken, is het belangrijk om enig inzicht te hebben in de werking van deze behandelmethode. In het lichaam lopen energiebanen, die bij een afzonderlijke orgaan of functie horen. Deze energiebanen, ook wel meridianen genoemd, vormen gezamenlijk een energienetwerk. Hierop liggen acupunctuurpunten.

Door het plaatsen van naalden op deze punten kunnen deze energieën worden afgeremd, of juist gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat de mentale en fysieke weerbaarheid bij het verlangen naar nicotine wordt versterkt. Anders gezegd: u heeft minder last van stemmingswisselingen, slapeloosheid, irritaties en vreetbuien wanneer u gaat stoppen met roken. Acupunctuur zorgt dus voor verlichting van zowel mentale als fysieke ongemakken die gepaard gaan met stoppen.

Waarom stoppen met roken via acupunctuur?

Een ingesleten gewoonte beëindigen is nooit leuk en zal gepaard gaan met kleine tegenslagen. Iedere vorm van hulp is dan welkom. Het is immers een stuk eenvoudiger om te stoppen als u zichzelf prettig voelt en geen neveneffecten ervaart. Helaas is dat vaak niet het geval, en dat resulteert in de eerder genoemde vreetbuien en/of stemmingswisselingen.

Acupunctuur zorgt er echter voor dat u zich goed blijft voelen gedurende het proces van stoppen met roken. U blijft zich vitaal voelen, ondanks het feit dat het lichaam beetje bij beetje afrekent met een vaste gewoonte die jarenlang is ingesleten. Deze vitaliteit is belangrijk om het proces van afbouwen te doorstaan. Acupunctuur draagt bij aan betere nachten, voorkomt irritaties en houdt het lichaam in balans. Stoppen met roken is daardoor gemakkelijker vol te houden.

Kosten acupunctuur voor stoppen met roken

De kracht van acupunctuur is dat het zich focust op individuele gevallen. Ieder lichaam is anders en reageert anders op bepaalde prikkels. Daaruit volgt logischerwijs dat ook ieder behandelplan met acupunctuur anders is, afhankelijk van de situatie. Sommige rokers zijn in staat om binnen een paar weken te stoppen, anderen kunnen er maanden of soms zelfs een jaar over doen.

Om die reden liggen de kosten voor het stoppen met roken met behulp van acupunctuur uiteen. De lengte van het behandeltraject speelt namelijk een te belangrijke rol. U kunt echter bij uw zorgverzekering een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor de behandelingen (deels of in zijn geheel) vergoed worden. Kijk hiervoor bij de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Kies voor een gecertificeerde acupuncturist

Als u met acupunctuur begint, wilt u natuurlijk weten dat u goed zit. Het is daarom belangrijk dat uw behandelaar is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur of Zhong. Op onze website vindt u hier een lijst met acupuncturisten die zijn aangesloten bij deze verenigingen. Dat verschaft u van een aantal zekerheden.

Wij hebben namelijk geen of slechts korte wachttijden, zodat u altijd snel kunt worden geholpen. Daarnaast beschikken we over veel ervaring en staat u als klant bij ons centraal. We behandelen ieder geval individueel en kijken naar de beste oplossing in uw situatie. Stoppen met roken is immers maatwerk.