Acupunctuur bij astma

Veel mensen hebben wel al eens van astma gehoord, maar weten eigenlijk niet zo goed wat het precies is. Astma is een chronische ontsteking in de longen. Dat betekent dat er bij een astmapatiënt altijd kleine ontstekingen in de longen zijn.

Deze ontstekingen kunnen veel klachten veroorzaken zoals benauwdheid, moeilijk ademhalen en hoesten. Ze kunnen zelfs tot astma-aanvallen leiden. Bij een astmapatiënt reageren de longen extra gevoelig op onder andere:

  • Uitlaatgassen;
  • Huisstofmijt;
  • Rook;
  • En haren van huisdieren.

Niet iedereen met astma reageert op dezelfde prikkels en het verschilt ook per persoon in welke mate je op prikkels reageert. De een heeft meer last van de aandoening dan de andere. Bovendien kunnen patiënten op sommige dagen heel erg veel last hebben van hun astma en op andere dagen er niets van merken. Toch is astma een chronische aandoening dat nooit helemaal verdwijnt.

Astma-aanval

Bij een astma-aanval worden de longen overprikkeld door stoffen waarvoor je gevoelig bent. De longen, keel en slijmvliezen in de neus zwellen op en de spiertjes om de luchtwegen heen trekken samen en verkrampen. De luchtwegen worden hierdoor smaller, waardoor je moeilijk kan ademhalen.

Daarnaast raken de longen overvol met lucht en wordt deze lucht niet goed ververst. Door al deze factoren samen ontstaat een astma-aanval. Tijdens een astma-aanval kun je je zeer angstig voelen.

Hoe wordt astma in de Westerse geneeskunde behandeld?

In de Westerse geneeskunde wordt astma vooral behandeld met medicatie. Deze medicatie adem je in met een puffer, zodat de medicatie direct in de longen terechtkomt. Tevens wordt het astmapatiënten aangeraden om niet te roken en prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast denken artsen dat patiënten dankzij voldoende beweging en een gezond lichaamsgewicht zo min mogelijk last zullen hebben van de aandoening.

Helpt een acupunctuur behandeling bij astma?

Acupunctuur kan zeker helpen bij astma. Bij acupunctuur bij astma wordt ervanuit gegaan dat er in het middenrif te veel energie vastzit. Deze overtollige energie veroorzaakt de klachten die je ervaart. Door middel van acupunctuur kan deze energie losser komen en daardoor ook vrijer bewegen.

Daarnaast wordt er bij de Oosterse geneeskunde, net als bij de Westerse geneeskunde, ook gericht op de aanmaak van de stof cortisol. Dankzij cortisol verkrampen de spieren niet meer waardoor je gewoon kan ademhalen.

Cortisol

In de Westerse geneeskunde wordt door middel van het innemen van medicatie voor meer cortisol gezorgd. In de Oosterse geneeskunde wordt juist door middel van acupunctuur geprobeerd om het lichaam zelf meer cortisol aan te laten maken.

Hierdoor versterkt de patiënt dus als het ware zijn eigen lichaam en verdedigt het lichaam zichzelf tegen astma-aanvallen. Dankzij acupunctuur kan het lichaam dus zelf de klachten verminderen. Er zijn meerdere acupunctuurbehandelingen nodig om de klachten goed te kunnen reduceren. Het verschilt per persoon hoeveel behandelingen er uiteindelijk nodig zijn.

Wil jij met acupunctuur jouw astma verminderen? Bekijk dit overzicht voor een acupuncturist bij jou in de buurt.