Acupunctuur bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een heel vervelende en ernstige aandoening. Mensen met fibromyalgie kunnen last hebben van diverse, uiteenlopende klachten. In de Westerse Geneeskunde is er nog geen duidelijke behandelmethode. Acupunctuur biedt bij fibromyalgie echter wel een effectieve uitkomst. Je leest er hier meer over.

Wat is fibromyalgie?

Bij fibromyalgie heb je constant last van pijn in de spieren en het bindweefsel. Vaak heb je naast pijn ook last van stemmingswisselingen, slaapproblemen, stijfheid en spierpijn. Bovendien kun je de ene dag meer last hebben van bepaalde klachten dan een andere dag.

Andere klachten die mensen met fibromyalgie kunnen hebben, zijn:

  • Concentratieproblemen;
  • Ernstige vermoeidheid;
  • Gevoelig zijn voor weersveranderingen;
  • Angsten;
  • Depressies;
  • Darmklachten;
  • Verhoogd lichaamstemperatuur;
  • Het verliezen van kracht in bijvoorbeeld de armen en benen;
  • Pijn in het hele lichaam.

Hoe ontstaat fibromyalgie?

Er is geen precieze oorzaak van fibromyalgie bekend. Er zijn namelijk geen afwijkingen in het lichaam te vinden die deze aandoening kunnen veroorzaken. Dit maakt het ontzettend lastig om deze aandoening vast te stellen. Overigens is het hierdoor ook lastig om de juiste medicatie voor te schrijven.

Doordat er geen afwijkingen in het lichaam zijn te vinden, denken veel mensen dat het fibromyalgie tussen de oren zit bij de mensen die er last van hebben. Echter wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze aandoening, waaruit steeds meer bekend wordt. Zo is al ontdekt dat de pijnklachten niet zozeer van de spieren en het bindweefsel vandaan komen, maar vanuit de hersenen. Onze hersenen sturen ons lichaam aan. Onderzoekers denken dat het mogelijk is dat er bij fibromyalgie iets in die aansturing niet goed gaat.

Daarnaast kan het zo zijn dat normale, ongevaarlijke prikkels door het lichaam als pijnprikkels worden gezien.

Kan acupunctuur helpen bij fibromyalgie?

Wanneer je last hebt van fibromyalgie, kan acupunctuur je zeker helpen. Bij acupunctuur wordt namelijk gewerkt vanuit de overtuiging dat een aandoening, zoals fibromyalgie, wordt veroorzaakt door een verstoorde balans in het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur het lichaam daadwerkelijk stimuleert om deze verstoorde balans te herstellen.

Let er wel op: acupunctuur kan deze aandoening niet genezen, maar wel de klachten verminderen.

Wij kijken naar jou als individu

Bij elke patiënt met fibromyalgie kan de aandoening zich anders uiten. Daarom vinden wij het belangrijk om voor de juiste behandelmethode naar elk individu op zich te kijken. Daarnaast kan acupunctuur dat bij fibromyalgie wordt toegepast op elke patiënt weer een ander effect hebben. Het is namelijk maar net hoe jouw lichaam op de behandelingen reageert. Zo zal de ene persoon vooral minder last krijgen van vermoeidheid en zal een ander persoon juist veel minder last van slapeloosheid of pijn ervaren.

Juist omdat de behandelmethode compleet op jou als individu wordt afgestemd, is het lastig om van te voren te zeggen hoeveel behandelingen je nodig zult hebben. Aangezien fibromyalgie een ernstige aandoening is, kan een acupuncturist doorgaans pas na een aantal behandelingen zien hoe jouw lichaam op de acupunctuur reageert.

Wil je graag de klachten van fibromyalgie met acupunctuur tegen gaan?

Acupunctuur kan bij fibromyalgie dus zeer effectief zijn. Heb je last van deze vervelende aandoening? Dan kan het een ontzettend goed idee zijn om door middel van acupunctuurbehandelingen de klachten te laten verminderen. Het is belangrijk dat je dit door een goede acupuncturist laat doen. Hier vind je een acupuncturist jou in de buurt.