Met acupunctuur zwanger worden?

Zwanger worden lijkt de natuurlijkste zaak van de wereld, maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Veel stelletjes zien hun kinderwens langzaam maar zeker in rook opgaan doordat het lichaam niet meewerkt. De volgende stap die dan vaak wordt gezet, is de gang naar de huisarts. Daarna is het aan de gynaecoloog om de medische aard van het probleem te bepalen en een oplossing te verzinnen.

Dat ook acupunctuur kan helpen bij het zwanger worden is echter een minder bekend gegeven. Bij deze traditionele Chinese geneeswijze worden naalden op bepaalde punten in het lichaam geplaatst, waardoor energiestromen kunnen worden afgeremd of gestimuleerd. Op deze manier kan de disbalans, die mogelijk ten grondslag ligt aan de problemen rondom zwanger worden, worden hersteld.

In bovenstaande video is acupuncturist Judith Brattinga-Heres uit Almere aan het woord.

Wat is acupunctuur?

Het woord acupunctuur is een samenstelling van twee woorden uit het Latijn: acus (naald) en punctum (prik). Voor veel mensen is de associatie met naalden en prikken echter geen prettige. Daarom is het goed om te weten dat het inbrengen van de dunne naalden niet pijnlijk is. Als het gaat om zwanger worden en acupunctuur, weet dan dat de naalden nooit in of bij de geslachtsorganen worden geplaatst.

Bij acupunctuur gaat het er namelijk om dat de naalden op bepaalde, specifieke punten in het lichaam worden geplaatst. Dat zijn de zogeheten acupunctuurpunten, die op de energiebanen (meridianen) liggen. Al die meridianen vormen gezamenlijk het energienetwerk binnen het lichaam. Door die punten ‘aan te stippen’ kan de energiestroom worden gewijzigd en verdwijnen langzaam maar zeker de klachten.

Acupunctuur en zwanger worden, hoe gaat dat?

In de meeste gevallen begint de acupuncturist met de regulatie van de menstruatiecyclus. Dat is van groot belang, omdat een onregelmatige of pijnlijke menstruatie er vaak op duidt dat het lichaam niet in balans is. Door bepaalde energiestromen te stimuleren of juist af te remmen, kan die balans worden hersteld. Een goede, natuurlijke menstruatie is namelijk een belangrijke voorwaarde om zwanger te worden.

Het reguleren van de menstruatiecyclus is echter pas het begin. Door middel van acupunctuur wordt ook de stimulatie van de bloedcirculatie in de eierstokken en de baarmoeder bevorderd en de kwaliteit van de eicel verbeterd. Ook mentale aspecten spelen een belangrijke rol. Daarom wordt door de acupuncturist ook gewerkt aan het ‘ontstressen’ van de cliënt. Ook wordt het immuunsysteem versterkt.

Is acupunctuur tijdens zwangerschap gevaarlijk?

Zwanger worden is iets dat bij vrouwen (en ook mannen) de volledige aandacht opeist. Hierbij wordt niets aan het toeval overgelaten. Logischerwijs krijgen we dan ook vaak de vraag of acupunctuur wel veilig is gedurende de zwangerschap. Het antwoord daarop is kort, helder en krachtig: ja. Onze acupuncturisten zijn allemaal aangesloten bij beroepsverenigingen als de NVA of Zhong. Dat waarborgt de kwaliteit.

De acupuncturist heeft de juiste opleiding genoten, kent het lichaam door en door en weet wat hij/zij doet. Ook wordt altijd gebruikgemaakt van steriele wegwerpnaalden. Daarmee is de kans op infecties of andere overdraagbare ziekten volledig uitgesloten. Acupunctuur gebruiken om zwanger te worden is dus volledig veilig en risicovrij. Wel kan een heel enkele keer een bloedinkje of een blauw plekje ontstaan.

Vergoeding acupunctuur om zwanger te worden

Als u ruim van tevoren weet dat u zwanger wilt worden en gebruik gaat maken van acupunctuur, sluit dan alvast een aanvullende verzekering af. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen namelijk helemaal of deels. Hiervoor is het wel van belang dat de acupuncturist aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dat is bij onze experts het geval, zoals Simone Thewissen, acupuncturist voor vrouwen in Utrecht.

Heeft u echter nog andere vragen met betrekking tot acupunctuur, zwangerschap en/of andere klachten en wensen? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met veel gestelde vragen. Staat uw antwoord daar niet tussen, dan kunt u uiteraard ook altijd even contact met ons opnemen.