Acupunctuur bij menstruatieklachten

Veel vrouwen hebben een aantal klachten wanneer zij menstrueren. Bij sommige vrouwen zijn deze klachten niet zo heftig. Bij andere vrouwen kunnen de klachten wel ontzettend ernstig zijn, waardoor ze er veel last van kunnen hebben. 1 op de 10 vrouwen meldt zich zelfs ziek tijdens de eerste dag of zelfs tijdens de eerste 2 dagen van hun menstruatieperiode. Ben je er benieuwd naar of acupunctuur bij menstruatieklachten kan helpen? We vertellen het je graag!

Welke menstruatieklachten kun je ervaren?

Iedere vrouw kan weer last hebben van andere menstruatieklachten. De heftigheid van elke klacht kan ook anders zijn.

Een aantal klachten die je kunt ervaren als je menstrueert zijn:

 • Een heftige buikpijn en/of buikkrampen;
 • Veel menstrueel bloedverlies;
 • Hoofdpijn;
 • IJzertekort;
 • Vermoeidheid;
 • Stemmingswisselingen;
 • Pijn vanuit de buik dat doortrekt naar de rug of benen;
 • Pijnlijke borsten;
 • Diarree.
 • Misselijkheid;
 • Duizeligheid.

Hoe komt het dat je tijdens de menstruatie klachten kunt hebben?

Elke maand komt een eitje vrij uit 1 van de eierstokken. Dit wordt een eisprong genoemd. Na een eisprong wordt het baarmoederslijmvlies dikker, zodat het eitje erin kan nestelen wanneer het bevrucht is. Als een eitje niet wordt bevrucht, trekt de baarmoeder zich samen om het slijmvlies te kunnen afstoten. Hierdoor komt het slijmvlies en wat bloed naar buiten. Dit is het menstrueren. Door dit proces kun je pijnlijke klachten ervaren.

In het midden van de menstruatieperiode is er een piek in de hoeveelheid oestrogeen. Door deze piek is de ovulatie mogelijk. Na deze piek daalt de hoeveelheid oestrogeen juist. Door deze schommelingen kun je last krijgen van stemmingswisselingen.

Hoe worden menstruatieklachten doorgaans verholpen?

Er zijn verschillende pijnmedicatie op de markt die de pijnklachten kunnen verminderen. Daarnaast schijnen vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken minder last te hebben van stemmingswisselingen. Dat komt doordat deze pil een eisprong voorkomt, waardoor de schommelingen in de hormonen ook worden voorkomen.

Kan acupunctuur bij menstruatieklachten helpen?

Acupunctuur kan bij menstruatieklachten zeker helpen. In de Chinese Geneeskunde, waar acupunctuur een onderdeel van is, worden klachten gezien als een resultaat van een verstoring in de energiebalans in het lichaam. Als acupunctuur bij menstruatieklachten wordt toegepast, wordt vooral gekeken naar de energiebalans in de buik.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar of de doorstroming van de energie op andere plekken in het lichaam wordt verstoord. Door middel van acupunctuur bij menstruatieklachten toe te passen, wordt de energiebalans weer hersteld.

Acupunctuur herstelt ook jouw hormoonbalans

Zoals we hierboven al benoemden, kun je last hebben van menstruatieklachten door schommelingen in je hormonen. Naast de energiebalans in de buik, helpt acupunctuur bij menstruatieklachten ook om jouw hormoonbalans te herstellen. Dat komt doordat acupunctuur het aanmaken van sommige hormonen kan beïnvloeden en regelen.

Door bij menstruatieklachten de acupunctuur te focussen op jouw energie- en hormoonbalans, verminderen niet alleen pijnklachten, maar kun je je zelfs ook veel minder vermoeid voelen.

Hoeveel acupunctuurbehandelingen heb je bij menstruatieklachten nodig?

Hoeveel behandelingen je nodig gaat hebben om door middel van acupunctuur van jouw menstruatieklachten af te komen, kunnen we niet van tevoren zeggen. Dat ligt namelijk geheel aan de ernst van de klachten. Daarnaast hangt het ook af van hoe jouw lichaam op de behandelingen reageert.

Wil jij door middel van acupunctuur van jouw menstruatieklachten afkomen? Dan kun je op deze website zoeken naar een erkend acupuncturist bij jou in de buurt, waaronder Simone Thewissen, acupuncturist voor vrouwen in Utrecht of Marjolein Kranendijk in Zeist.