Acupunctuur en oncologie, kanker en chemo

Als je de diagnose kanker te horen krijgt, komt er in korte tijd veel op je af. Van een onbezorgd leven is ineens geen sprake meer en dat is heftig. Naast de onzekerheid en angst komt je leven van het ene op het andere moment in het teken te staan van diverse behandelingen, zoals:

  • een operatie
  • radiotherapie (bestraling)
  • chemotherapie
  • hormoontherapie

Het hebben van een levensbedreigende ziekte vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. Het is fijn als je in het behandeltraject zo min mogelijk bijwerkingen hoeft te ervaren. Om dit te bereiken kan eenvoudig acupunctuur kanker worden ingezet. Zowel tijdens de behandelingen, als na afloop van jouw ziektetraject kan acupunctuur jou veel bieden. Het vermindert de meest uiteenlopende klachten en helpt jouw immuunsysteem om zo optimaal mogelijk te functioneren, ondanks de ziekte die is ontstaan.

Hoe meer energie jij hebt, hoe fitter jij de behandelingen zult doorstaan. Ook als de behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde zijn afgerond, is acupunctuur nog steeds een goede manier om de verloren energie weer terug te krijgen.

Acupunctuur en oncologie

Bij slechts een klein deel van de kankerpatiënten volstaat een operatie, waarbij de kwaadaardige tumor wordt verwijderd. In de meeste gevallen zal de oncoloog een of meerdere aanvullende behandelingen willen inzetten om de kwaadaardige ziekte te bestrijden of af te remmen. Helaas gaan deze behandelingen vaak gepaard met nare bijwerkingen die ten koste gaan van jouw gesteldheid.

Jouw fysieke en mentale conditie zijn echter belangrijk om deze moeilijke periode in je leven zo goed mogelijk door te komen. Tijd om acupunctuur kanker in te zetten. Het helpt jou om het hoofd te bieden aan klachten die ontstaan door de kanker en de behandelingen. Je kunt hierbij denken aan:

Acupunctuur en chemo

De energie die wordt verbruikt voor onder andere de chemotherapie, kom je op een ander vlak tekort. Je gaat dan klachten ontwikkelen en dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken in een periode waarin jou toch al zoveel wordt afgepakt. Je kunt ernstig vermoeid raken, minder eetlust hebben en klachten krijgen van je spijsvertering. Dit kan variëren van obstipatie tot diarree en misselijkheid. Het zijn allemaal bijwerkingen die de kwaliteit van jouw leven nog verder negatief beïnvloeden, maar gelukkig kan dat ook anders en wel met behulp van acupunctuur.

Acupunctuur bij kanker

Het is goed om te beseffen dat de balans van het menselijk lichaam wordt bepaald door de hormonen in het lichaam. Pas als we hormonaal in balans zijn, is onze weerbaarheid optimaal. De diagnose kanker levert stress op en hierdoor kan de balans onder druk komen te staan. Om te voorkomen dat je naast je ziekte extra klachten krijgt door de stress en de bijwerkingen van de behandeling, helpt het om gebruik te maken van acupunctuurbehandelingen.

Werking acupunctuur bij kanker

Acupunctuur is een behandeling, waarbij met naalden een specifieke plek in de huid wordt behandeld. Hierdoor kunnen zeer specifieke klachten van een bepaald orgaan effectief worden verminderd of opgeheven. Bij chemotherapie worden naast de kankercellen helaas ook gezonde cellen vernietigd. Hierdoor vermindert je afweer en dat maakt je extra vatbaar voor het ontwikkelen van ander ongemak.

Gerichte behandeling met acupunctuur

De klachten die jij hebt, maken de acupuncturist direct duidelijk op welk gebied de acupunctuurbehandeling jou kan helpen. De energiebanen in het lichaam zijn door de ziekte en de behandelingen verstoord. Hoe zich dat zal uiten, verschilt per patiënt en behandeling. Laat de acupuncturist jou helpen om met een optimaal energieniveau deze periode door te komen. Acupunctuur kan als aanvulling op de reguliere behandelingen worden gestart, waardoor jij het beste op het gebied van alternatieve en reguliere geneeskunde tegelijk kunt krijgen.

Acupunctuur na beëindigen behandelingen

De inspanningen die geleverd worden om de ziekte te bestrijden, laten hun sporen na bij jou als patiënt. Gelukkig kan ook na het ziekteproces acupunctuur succesvol worden ingezet om lichaam en geest weer in balans te krijgen. Maak ook gebruik van de kracht van jouw eigen lijf met acupunctuur. Het vergroot de aanmaak van de hormoon serotonine, waardoor jij je rustiger zult voelen. Ook het hormoon endorfine wordt hierdoor extra aangemaakt en dat werkt pijnstillend. Gun jezelf de natuurlijke ondersteuning in deze zware periode van je leven.

Vind een acupuncturist bij jou in de buurt
Bekijk het complete overzicht van aangesloten acupuncturisten en maak een afspraak.