Effectieve (chronische) pijn bestrijding met acupunctuur

Deze studie laat zien dat acupunctuur zowel efficiënt als succesvol is bij pijnverlichting, maar dat het ook effectiever is dan morfine. Het onderzoek werd uitgevoerd door artsen van het Fattouma Bourguiba University Hospital Monastir en het Research Laboratory of the University of Monastir.

De studie die werd verricht onder 300 patiënten met acute pijn. De groep werd verdeeld in een groep die morfine kreeg en de andere groep kreeg acupunctuur.

Er werd niet alleen de mate van pijnreductie gemeten, maar ook de duur van de tijd om de pijn te verminderen, evenals eventuele bijwerkingen. De resultaten zijn als volgt: “Succespercentage was significant tussen de 2 groepen (92% in de acupunctuurgroep versus 78% in de morfinegroep P <.001). Terwijl morfine nog steeds effectief was bij het verminderen of elimineren van pijn, bleek acupunctuur effectiever te zien met 14%.

“Overall, 89 patiënten (29,6%) hadden kleine bijwerkingen: 85 (56,6%) in morfinegroep en 4 (2,6%) in acupunctuurgroep (P <0,001). Er werden geen belangrijke bijwerkingen geconstateerd.”

Lees meer over bij welke klachten acupunctuur helpt of vind een acupuncturist bij jouw in de buurt.