Versterk je immuunsysteem

Overal om je heen hoor je over het Coronavirus met alle gevolgen en maatregelen die nu worden genomen. Wat kun je nu zelf doen om je immuunsysteem te versterken?

Naast de algemene adviezen (was je handen vaak en beperk sociale contacten) zijn er nog een aantal positief werkende adviezen vanuit de Chinese Geneeswijze:

  • Neem voldoende slaap
  • Vermijd of verminder stress
  • Wees blij, kijk naar de dingen die je nu wel in alle rust kunt doen.
  • Eet gezonde voeding (liefst 3 verschillende kleuren bij je avondeten)

Deze laatste tips helpen in het algemeen voor een betere gezondheid.

Thee van zoethout en gember
Daarnaast wil ik je de volgende tip geven om je immuunsysteem te versterken. Drink elke dag een kopje thee van zoethout en gember. Dit kun je maken van een poeder extract. Koop wel een biologisch product zodat het geen kunstmatige toevoegingen bevat.

Zoethout
Zoethout wortel poeder heeft een lekkere zoete smaak. In de Engelse taal wordt zoethout vertaald met Licorice wat behalve zoethout, drop betekent.

Gember poeder

Verse gember is de wortelknol van de gemberplant en kent een rijke geschiedenis. Gember zit vol goede voedingsstoffen en vitaminen. Gember staat bekend om zijn vermogen je maag te kalmeren. Verder heeft gemberthee een kalmerend effect op je lichaam en geest. Het versterkt je immuunsysteem en beschermt tegen infecties, verkoudheid en griep.

Als kruidenthee: 1 theelepel zoethout poeder en 1 theelepel gemberpoeder per kop heet water. Laat ongeveer 10 minuten trekken. 1 kopje per dag is voldoende.

Als je een te hoge bloeddruk hebt wordt het afgeraden zoethout te nemen. Ook bij nierproblemen kun je beter geen zoethout producten gebruiken. Wees ook matig met gebruik van zoethout tijdens zwangerschap.

Op lange termijn versterk je op deze manier je immuunsysteem en word je minder vatbaar voor griep en verkoudheid.

Achtergrond vanuit TCM visie
Deze 2 producten versterken de milt en maag energie. Hierdoor versterk je de Longfunctie. De Long stuurt beschermende Qi (energie) naar de huid (Wei Qi) Als de Long qi goed verspreid wordt is het lichaam beschermd tegen invloeden van buiten en is de huid gezond.

Hierdoor ben je beter beschermd tegen onder andere de griep en verkoudheden. Hoe beter de weerstand is opgebouwd, hoe sterker iemand kan strijden tegen de kou of een virus.

Als de milt en maag functie zwak is kan hij de Long niet goed ondersteunen en kan griep makkelijker binnendringen. Door regelmatig acupunctuurbehandelingen toe te passen werk je aan een sterker immuunsysteem.

Ik hoop dat je deze informatie helpend vindt , zorg goed voor jezelf en elkaar. Geschreven dor acupuncturist Judith Brattinga-Heres.